Medio januari leek het groot nieuws te zijn: alle media berichtten dat er een chipplicht voor katten op komst is. Alle kattenorganisaties, kattenvrienden, kattenopvangen etc. zijn in rep en roer, want iedereen heeft hier een mening over.
Terwijl ik de berichten las, merkte ik dat ik eigenlijk heel verbaasd was dat er nog geen chipplicht is. Voor mij persoonlijk is het nooit een vraag geweest of ik mijn katten zou laten chippen. Ik was me er dan ook niet van bewust dat er blijkbaar nog veel katten in Nederland niet gechipt zijn en het laten chippen van je kat dus geen vanzelfsprekendheid is.
In dit korte blogje kom je meer te weten over het hoe en waarom laten chippen van je kat, inclusief het registreren van de chip.
Waarom chippen?

Jaarlijks worden er zo’n 60.000 katten als vermist opgegeven. Slechts een klein deel daarvan (zo’n 17%) kan worden herenigd met de eigenaar vanwege een correct geplaatste én geregistreerde chip. Het andere deel kan dus niet worden herenigd met de eigenaar en de opvang en verzorging van deze katten is een grote kostenpost.
Een kat wordt gechipt met een microchip ter grootte van een rijstkorrel. De chip bevat een nummer dat je aan jouw gegevens kunt koppelen. Op het moment dat je kat na een vermissing gevonden wordt, kan de kat middels een chipreader geïdentificeerd worden op basis van het chipnummer. Tevens kan diegene contact met je opnemen om je weer met je liefste huistijger te verenigen.
Chippen én registreren
De enige reden die ik kan bedenken om een kat niet te laten chippen is onwetendheid over het bestaan van chippen. Wanneer een kat bij een fokker vandaan komt of uit het asiel/opvang, zal de kat altijd al gechipt zijn. Mocht je kat nog niet gechipt zijn, dan is dat met een paar tientjes geregeld. De chip wordt door de dierenarts (of andere bevoegde chipper) in de nekplooi onder de huid geplaatst. Als voormalig fokker heb ik heel wat kittens laten chippen door de dierenarts. De meeste kittens gaven geen krimp, slechts een enkeling slaakte een kreetje. Ik heb geen enkele keer meegemaakt dat ze na het plaatsen van de chip ongemak hebben ervaren.
De stikker waar het chipnummer op staat, wordt in het paspoort geplakt. Dit is één van de redenen dat ik als kattenoppas altijd vraag waar ik het paspoort kan vinden. Ik heb het helaas al eens nodig gehad bij een oppasadres met meerdere katten die allemaal veel buiten liepen. De buurman kwam vertellen dat hij had gehoord dat één van de katten van het oppasadres zou zijn aangereden. Na wat rondbellen bleek er een kat te zijn gevonden die op mijn omschrijving van het uiterlijk leek. Ik kon de kat toen identificeren aan de hand van het chipnummer op de stikker in het paspoort.
Super belangrijk: zorg dat de chip is gekoppeld aan jouw gegevens (naam, adres, telefoonnummer). Die registratie maak je in orde bij een online databank, zoals Petlook of NDG. Zonder deze gegevens heeft de chip geen waarde, aangezien er geen match gemaakt kan worden tussen de kat en de eigenaar.

Het volledige nieuwsbericht van de NOS lees je hier.