Overgewicht en risico’s

Voorkomen is beter dan genezen, luidt de uitdrukking. In het geval van overgewicht is dat zeker het geval, want overgewicht kan tot allerlei narigheden leiden die jij jouw kat niet toewenst! Naar schatting is 25 tot 30% van alle katten in Nederland te zwaar, een goede reden dus om aandacht te schenken aan overgewicht.

In dit blog lees je over het vaststellen van overgewicht middels de BCS, hoe katten vaak ongemerkt steeds een beetje meer aankomen en de risico’s van overgewicht.

BCS bij katten

Misschien heb je wel eens van de BCS ofwel de Body Condition Score gehoord? Dit is een methode waarmee je vast kunt stellen of de conditie van de kat overeenkomt met de optimale lichaamsconditie. Aan de hand van een aantal criteria wordt de lichaamsconditie gescoord op een schaal van 1 tot 9, waarbij de score 5 als meest wenselijk wordt gezien. Bij deze score is de kat niet te dik en niet te dun, precies goed dus. Bij alle scores hoger dan 5 is er sprake van overgewicht; hoe hoger de BCS hoe groter het overgewicht. 

Body Condition Score Kat
Bron: Catmoneo.nl

Om vast te stellen wat de BCS van jouw kat is, kun je gebruik maken van deze afbeelding. Voel aan de ribben, kun je ze makkelijk voelen zonder dat je al teveel druk uitoefent? Hoe loopt de buiklijn; mooi geleidelijk omhoog of hangt er een vetkwabje onder? Bekijk je kat van bovenaf, zie je de taille?

Let op: veel katten hebben een primordial pouch. Dit wordt ook wel het springvel genoemd. Hiermee wordt de huidflap tussen de achterpoten aan de buikzijde bedoeld. Voel hieraan om te beoordelen of dit alleen een huidflapje is dat misschien wat bungelt tijdens het lopen of dat het gevuld is met lichaamsvet.

Mijn kat is maar een klein beetje te zwaar...

Bij een BCS van 6 of 7 vinden mensen het vaak niet heel erg dat hun kat wat overgewicht heeft. Het líjkt immers niet heel erg te zijn. Of toch wel? Omdat een kat maar een relatief klein dier is, is een paar honderd gram in procentueel gezien behoorlijk veel. Als een kat met 4 kilo een goed gewicht heeft, betekent een kilo erbij dat er sprake is van 25% overgewicht. Dat zou hetzelfde zijn als een gezonde man van 80 kilo ineens 100 kilo weegt

Vaak komen katten van de regen in de drup. Gewichtstoename gebeurt vaak heel geleidelijk en – omdat je jouw kat elke dag ziet – vaak onopvallend. Dit is een argument om jouw kat regelmatig te wegen, zodat je tijdig kunt ingrijpen als het gewicht verandert.

Risico's van overgewicht

Overgewicht brengt heel wat risico’s met zich mee, waarvan ik de belangrijkste hieronder beschrijf.

Mentaal

Overgewicht zorgt ervoor dat de kat minder makkelijk beweegt. Al dat extra gewicht drukt immers op alle gewrichten en dat kan onprettig tot pijnlijk zijn. Het gevolg is dat alles dat het leven leuk maakt, zoals spelen en jagen of op de vensterbank springen om vogeltjes te spotten, minder makkelijk gaat. Hierdoor kunnen katten stress ervaren en komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Ze gaan steeds minder bewegen waardoor ze steeds ongelukkiger worden.

Verzorging vacht

Een kat wast zich normaal gesproken dagelijks meerdere keren. Tijdens het wassen zorgen ze er middels de kleine weerhaakjes op hun tong voor dat ze hun vacht goed verzorgen. Wanneer een kat last heeft van overgewicht, kan het zijn dat hij door dat ene vetkwabje nét niet meer goed bij dat ene plekje kan komen. Hierdoor wordt die plek niet meer goed gewassen en niet goed verzorgd, waardoor er klitten kunnen ontstaan. Als kattentrimmer kom ik dit helaas zeer regelmatig tegen. Juist de moeilijke plekken zoals de rug en de flanken worden minder makkelijk bereikt, met klitten en soms zelfs vervilting tot gevolg. 

Levensduur

Katten die te dik zijn, leven minder lang. Katten met een BCS van 7, 8 of 9 leven 0,5-2 jaar korter! 

Immuunsysteem

Een kat met overgewicht heeft teveel vetopslag. Vetweefsel stimuleert de productie van diverse hormonen die zorgen voor een lichte verhoging van ontstekingswaarden. Dit is een aanslag op het immuunsysteem, waardoor de kat vatbaarder wordt voor allerlei ziektes. Katten met overgewicht hebben meer kans op een hoge bloeddruk, gebitsproblemen, urinwegaandoeningen en vanaf een BCS van 7 of hoger ook meer kans op huidaandoeningen, artritis, astma en allergische reacties. 

Diabetes

Door overgewicht neemt de kans om diabetes (type 2) te ontwikkelen, toe. De insulinegevoeligheid neemt namelijk af. Hierdoor wordt de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog waardoor diabetes kan ontstaan.

Aan de slag met afvallen!

Heb je nu het idee dat jouw kat wellicht wat te zwaar is? Ben je je nu (meer) bewust van de risico’s? Dan is het tijd voor actie! Natuurlijk kun je zelf aan de slag met bijvoorbeeld voerpuzzels of anti-schrokbakken als eerste stap. Of je volgt een toffe cursus bij Catmoneo over hoe je jouw kat kunt helpen met afvallen.

Misschien wil je meer advies. Ik kan precies voor je berekenen wat jouw kat nodig heeft om het juiste gewicht te bereiken, waarbij ik rekening hou met jouw wensen en portemonnee. Uiteraard begeleid ik je gedurende het afvalproces. Klik hier voor meer informatie over professioneel voedingsadvies!

Kat met overgewicht

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven