Vachtverzorging in de herfst

De bossen kleuren oranje en geel, de blaadjes vallen van de bomen en het weer is druilerig. Het is herfst! Wat gebeurt er met de vacht van jouw kat in dit seizoen? Ik vertel het je in deze blog en uiteraard geef ik tips over hoe je de vacht het beste kunt verzorgen.

De vacht van jouw kat in de herfst

Misschien is het je al opgevallen dat de vacht van jouw kat dikker aan het worden is? Jouw kat bereidt zich voor op de lagere temperaturen in de winter en dan is een extra dik vachtje wel zo fijn.

Dit gebeurt ook als jouw kat een binnenkat is. Het dikker worden van de vacht is geen bewuste keuze van jouw kat, maar een natuurlijk proces onder invloed van de hoeveelheid zonlicht. Wanneer katten veel buiten komen, zal de vacht nóg dikker worden want ook de temperatuur speelt een rol.

Bij (half)langharige katten zul je de transformatie het beste kunnen zien. De kraag en de broek worden voller en langer. Met name het groeien van de kraag kan er imposant uit zien, alsof jouw kat ineens leeuwenmanen krijgt!

Herfsttips voor jouw kat

Ook bij kortharige katten kun je een verschil zien. Misschien heb je de indruk dat de vacht van jouw korthaar voller is? Dat klopt! En niet alleen kortharige katten krijgen een vollere vacht. Toen we nog cavia’s in onze tuin hadden, zagen we ook bij hen een duidelijk verschil tussen de zomer en de winter.

Basis vachtverzorging in de herfst

Omdat de vacht van jouw kat weliswaar wordt voorbereid op de winter en daarom dikker wordt, is er veel minder verharing dan in een ruiperiode. Daarom behoeft de vacht van jouw kat relatief weinig verzorging in de herfst.

Herfsttips voor jouw kat, hulp bij vachtverzorging

Uiteraard is jouw kat zelf de beste vachtverzorger; door zichzelf te wassen met z’n ruwe tongetje ontwart hij z’n vacht. 

Je kunt je kat een handje helpen door wekelijks te controleren op beginnende klitjes. Voel dan extra goed op de plekken waar veel beweging plaatsvindt, zoals in de oksels en de liezen. Verwijder kleine klitjes door ze uit elkaar te peuteren en met de punt van een wijdgetande kam (een zogenaamde ‘combikam’) het klitje te verwijderen. 

Ga dus niet extra veel kammen of borstelen; dit heeft een averechts effect. De kwaliteit van de vacht gaat achteruit en je werkt vachtproblemen in de hand.

Tips speciaal voor de herfstperiode

Naast de basisvachtverzorging zoals hierboven beschreven, heb ik nog wat extra tips voor je die vooral in dit seizoen van toepassing zijn. 

Wanneer het buiten kouder wordt, doen wij mensen de verwarming aan. Dit zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis. Een lagere luchtvochtigheid heeft tot gevolg dat de vacht (en huid!) van jouw kat droger wordt en een drogere vacht heeft sneller de neiging om te gaan klitten. Verhoog daarom de luchtvochtigheid in huis door bijvoorbeeld bakjes water op de verwarming te zetten, de badkamerdeur na het douchen open te zetten of de was op het wasrek te laten drogen met de deur open. Ook zijn er speciale luchtbevochtigingsapparaten te koop. Het ideale luchtvochtigheidspercentage voor de kattenvacht ligt tussen 50 en 55%.

Herfsttips voor jouw kat, hulp bij vachtverzorging

De volgende tip geldt eigenlijk het hele jaar, maar vanwege de dalende luchtvochtigheid is deze nu extra belangrijk; veel kattenmandjes en -dekentjes zijn van fleece of pluche. Deze kunststoffen zorgen ervoor dat de vacht van jouw kat statisch wordt en een statische vacht is klitgevoeliger. Samen met de dalende luchtvochtigheid wordt de klitgevoeligheid vergroot. Kies daarom voor natuurlijke materialen zoals katoen.

Hulp nodig van een kattentrimmer?

Naast een lage luchtvochtigheid en kunststof kattenmandjes zijn er meer redenen waarom een kat klitten kan krijgen. Dit kan een medische oorzaak hebben (bijvoorbeeld artrose of gebitsproblemen) of er kan sprake zijn van overgewicht. Medische oorzaken en overgewicht zorgen ervoor dat jouw kat z’n eigen vacht niet meer perfect kan verzorgen. 

Lukt het niet meer om de vacht van jouw kat klitvrij te houden of is er zelfs sprake van (pijnlijk!) vilt? Neem dan contact met me op; ik help je graag! Ik werk in de regio Waalwijk – Tilburg – Breda – Den Bosch en kom bij jou aan huis. Woon je in een andere regio? Ik verwijs je graag naar een betrouwbare kat-, vacht- en huidvriendelijke kattentrimmer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven