Voorjaarstips vachtverzorging

De dagen worden nu bijna ongemerkt steeds langer. Dat betekent dat langzaam maar zeker het voorjaar in aantocht is! Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat je de stofzuiger niet heel ver weg moet zetten, want jouw kat komt in de rui…

Rui

In de donkerste periode van het jaar, bevinden de haren van de vacht zich in de rustfase. Nu de dagen langer worden, gaat de wintervacht uitvallen. Dit zijn oude haren die plaats maken voor nieuwe, jonge haren. Kortom, de rui is begonnen.

Kans op klitten en vilt

De kattenvacht is nu mega klitgevoelig. Dat komt enerzijds omdat we in deze periode van het jaar de verwarming aan hebben waardoor de luchtvochtigheid laag is. Dit zorgt voor droge vachten. Droge haren zijn minder glad waardoor ze makkelijker in elkaar vasthaken. Daarnaast zijn de oude haren die gaan uitvallen, ook grover van structuur waardoor ook deze haren makkelijk vast blijven zitten. Dit betekent dat de kans op klitvorming in deze tijd van het jaar groot is.

Vergis je niet: het vormen van klitten en vilt  kan héél snel gaan. Op maandag heb je bijvoorbeeld je kat nog klitvrij en op woensdag zitten er viltmatten in…

Tips voorjaar vachtverzorging kat

Hoe help je jouw kat in deze periode?

Dit kun je doen

Controleer een paar keer per week met je handen op klitten. Check de zogenaamde ‘bewegende delen’ extra goed. Hiermee bedoel ik de liezen, oksels en hals. Vergeet ook de borst tussen de voorpoten niet en tja, als je dan toch bezig bent voel dan ook de buik even na.

Vind je een klitje? Geen nood. Probeer deze te verwijderen door ze een beetje uit elkaar te trekken en kam daarna de klit door. Eventueel kun je een klein klitje of vervilting plaatselijk wegscheren. Let op dat je hierbij de kattenhuid niet raakt, want de huid is ultradun en het risico op inscheren is behoorlijk aanwezig.

Dit doe je liever niet

Ik schreef al dat je met je handen moet controleren op klitten. Wat je vooral niet moet doen is extra gaan kammen (en al helemaal niet met de verkeerde kam, daarover verschijnt binnenkort ook een blog). Als je extra gaat kammen, komt er nóg meer haar los te zitten waardoor je op den duur de kans op klitvorming juist vergroot. 

Haarballen

In deze tijd van het jaar vind je vaker haarballen. Jouw kat is al poetsend flink zijn best aan het doen om jou zo min mogelijk te laten stofzuigen 😉 Tijdens het poetsen krijgt hij flink wat haren binnen. Die haren geeft hij in de vorm van een haarbal over. Op zich geen probleem, maar je kunt je kat een handje helpen met het verwijderen van de losse haren. Zo kun je even losjes met een slickerborsteltje door de vacht heen gaan of met een vochtig microvezeldoekje. Dit helpt de al loszittende haren te verwijderen. Eventueel kun je ook een anti-haarbalpasta geven wanneer jouw kat erg veel last heeft van haarballen.

Hulp nodig?

Lukt het niet (meer) om je kat klit- of viltvrij te houden? Schakel dan de hulp in van een katvriendelijke trimmer die niet-invasief te werk gaat. Wacht niet te lang met contact opnemen, want men neemt eerder te laat dan te vroeg contact op, weet ik uit ervaring. Uiteraard ben ikzelf met Huistijger Kattentrimmer beschikbaar in Midden-Brabant. Mocht je in een andere regio op zoek zijn naar een kattentrimmer, dan verwijs ik je graag naar een geschikte collega.

Voorjaarstips vachtverzorging kat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven