Ondersteun jouw kat bij vuurwerkangst

Met het naderen van de feestdagen komt ook de periode van geknal van vuurwerk weer in zicht. Terwijl velen uitkijken naar de kleurrijke explosies in de lucht, ervaren onze katten vaak een heel andere kant van het vuurwerk. Vuurwerkgeluiden kunnen intense angst veroorzaken bij katten, wat leidt tot stress en zelfs gezondheidsproblemen. In dit blog ga ik dieper in op de relatie tussen katten en vuurwerk en doe ik suggesties om onze geliefde huistijgers te helpen omgaan met de angst die deze onrust tijdens de feestdagen met zich mee kan brengen.

Oorzaken vuurwerkangst bij katten

Waarom zijn veel katten bang voor vuurwerk? Hier zijn verschillende oorzaken voor:

Vuurwerk is onvoorspelbaar

Katten houden van routine en voorspelbaarheid in hun dagelijkse leven. Vuurwerk is allesbehalve voorspelbaar en verstoort de routine. Voor katten komen de flitsen en knallen vanuit het niets. Hierdoor kunnen stress en angst ontstaan.

Goed ontwikkeld gehoor

Katten hebben een zeer ontwikkeld gehoor en zijn gevoelig voor harde geluiden. Deze harde geluiden en bijbehorende trillingen kunnen stress veroorzaken en bijdragen aan gevoelens van angst. 

Kat vuurwerkangst

Eerdere ervaringen

Misschien heeft jouw kat in het verleden iets naars meegemaakt met betrekking tot vuurwerk of ben je zelf wat  gestresst tijdens het vuurwerkgeknal. Ook dit speelt mee in het ontstaan van vuurwerkangst.

Stress en angst herkennen

Gelukkig zijn er katten die zich niet druk maken om vuurwerk. Onze Echo zit tijdens de jaarwisseling graag voor het raam te kijken naar de lichtshow… Het gros van de katten zal echter toch schrikken van de onverwachte knallen en lichtflitsen. Misschien rent jouw kat weg of zoekt hij een veilige verstopplaats. Dat hoeft niet te betekenen dat jouw kat meteen heel angstig is. Uiteraard wil je voorkomen dat jouw kat gestresst of angstig is. Hoe kun je stress en angst herkennen?

Stress

Stress is een lichamelijke reactie op externe factoren in de omgeving. De hartslag stijgt en er wordt adrenaline aangevoerd. De ademhaling sneller. Het doel van stress is overleven; wanneer gevaar dreigt, moet het lichaam direct kunnen reageren. 

Er zijn acht stressignalen bij katten. De stelregel is dat wanneer een kat 2-3 keer kort achter elkaar hetzelfde signaal laat zien, er iets aan de hand is. Als er meerdere signalen te zien zijn, is er sprake van stress. 

Kat vuurwerkangst

De acht stressignalen zijn als volgt:

 • Rolling skin (trekken van de huid, met name op de rug goed te zien)
 • Trillen/beven
 • Het aflikken van de bek
 • Hijgen
 • Slikken (niet om iets door te slikken!)
 • Een voorpootje opgeheven houden of steeds opheffen
 • Gapen
 • Tongelen (de tong in en uit de bek bewegen)

Angst

 Angst kan zich manifesteren in diverse gedragingen en fysieke reacties. Wanneer angstig gedrag ontstaat, kun je dat herkennen aan bijvoorbeeld:
 • Onzindelijk gedrag (de kat plast of poept ineens niet meer op de kattenbak)
 • Snorharen staan naar achteren, oren liggen plat, pupillen zijn groot
 • Door de poten gezakt voortbewegen (laag bij de grond)
 • Overmatig krabben of bijten
 • Grommen of blazen naar de eigenaar
 • Verminderde eetlust
 • Verminderde sociale interactie met eigenaar of andere huisdieren
Hoewel het tijdens de vuurwerkperiode aannemelijk is dat angst door het vuurwerkgeknal en -geflits ontstaat, is het belangrijk op te merken dat deze kenmerken niet exclusief zijn voor angst, en sommige kunnen ook wijzen op andere gezondheids- of gedragsproblemen.

Ondersteun jouw kat bij vuurwerkangst

Je kunt jouw kat ondersteunen tijdens de vuurwerkperiode. Hieronder staan een aantal tips, waar je het best al vroegtijdig mee begint (dus niet pas op oudjaarsavond!).

Creëer een veilige schuilplaats

Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot een veilige en vertrouwde schuilplaats.  Je kunt hierbij denken aan kattenholletjes, kartonnen dozen of andere schuilplekjes in de woonkamer of elders in huis. Het kan ook een aparte kamer zijn met comfortabele dekens en speelgoed waar je kat zich kan terugtrekken tijdens het vuurwerk. Laat de deur open, zodat ze op elk moment kunnen gaan schuilen. 

Zet kalmerende middelen in

Er zijn natuurlijke supplementen en andere middelen beschikbaar die kunnen helpen de angst te verminderen. Denk hierbij aan valeriaan, matatabi of Pet Remedy. Onderzoek tijdig hoe jouw kat op deze middelen reageert; waar de ene kat bijvoorbeeld tot rust komt door valeriaan kan de andere kat juist agressie gaan vertonen! 

Is de vuurwerkangst zeer ernstig? Overleg dan met je dierenarts over mogelijke kalmerende middelen voor je kat, zoals Gabapentine. Zorg ervoor dat je alleen producten gebruikt die veilig zijn voor katten en volg de aanwijzingen van de dierenarts nauwkeurig op.

Creëer een gedempte omgeving

Verminder het geluid van vuurwerk door ramen en deuren gesloten te houden. Speel rustige muziek of zet de televisie aan om omgevingsgeluid te creëren dat voor afleiding van het vuurwerklawaai zorgt.

Bouw positieve associaties op

Probeer in de aanloop naar de jaarwisseling positieve associaties te creëren met vuurwerkgeluiden door lekkernijen of speeltjes te geven wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Op deze manier kan je kat de geluiden gaan koppelen aan iets positiefs.

Extra tip!!

Zorg dat jouw kat gechipt is én dat de chip geregistreerd staat bij een databank. In paniek kunnen katten onvoorspelbaar zijn en onverwacht naar buiten schieten. Buitenkatten kunnen in paniek vluchten voor de herrie en in een vreemde omgeving terechtkomen (nog liever zorg je ervoor dat jouw kat binnen is tijdens de jaarwisseling). Wanneer jouw kat gechipt is en de chip is geregistreerd, kan jouw kat weer met jou herenigd worden wanneer de chip wordt uitgelezen. Lees meer over het belang van chippen in dit blog.

Tot slot

Vuurwerkvrees bij katten is een serieus probleem dat de gezondheid en het welzijn van onze huistijgers kan beïnvloeden. Als verantwoordelijke huisdiereigenaren is het onze taak om manieren te vinden om onze katten te helpen deze stressvolle periode te doorstaan. 

Door aandacht te besteden aan hun behoeften en de genoemde suggesties in te zetten, kunnen we ervoor zorgen dat onze geliefde katten zich veilig en geborgen voelen tijdens het vuurwerkseizoen.

Begin op tijd met het treffen van de voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld al in november. Katten houden van voorspelbaarheid, dus als er een nieuw kattenholletje of speelgoedje in huis wordt gehaald ter ondersteuning, moet jouw kat de kans krijgen hieraan te wennen. 

Kat vuurwerkangst

Graag help ik jouw huistijger voor te bereiden op de feestdagen en vuurwerkperiode middels een voordelig pakket met ondersteunende middelen. Klik op een afbeelding hieronder voor meer informatie. 

Ik wens onze huistijgers alvast een hele fijne en angstvrije jaarwisseling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven