Hulp bij hitte

De zomer is in aantocht en komend weekend mogen we hier in Waalwijk al genieten van een tropische dag; volgens verwachting zal het zo’n 30 graden gaan worden!

Op zich houden katten van warmte en ze kunnen dan ook vrij goed tegen de hitte, in ieder geval beter dan de meeste mensen. Het is niet voor niets dat ze vaak de plek bij de verwarming, de kachel of achter het raam in het zonnetje opzoeken.

Toch kan ook een kat oververhit raken. Zweten kan een kat alleen via zijn pootjes en die zijn in verhouding tot zijn lichaam wel erg klein om de overtollige hitte kwijt te kunnen raken. Hoe zorg je ervoor dat je kat niet teveel last heeft van de hitte? De beste tips lees je in deze blog. Enneh… psssst… ik heb ook nog een leuke aanbieding voor je. Lees snel verder!

Rustig aan

Net zoals wij mensen een tandje terugschakelen als het erg heet is, doet een kat dat ook. Hij zal zelf een rustig en koel plekje opzoeken. Misschien slaapt hij meer en eet hij minder. Dat is op zich geen probleem, zolang je kat blijft eten. Grote kans dat hij dat pas later op de avond gaat doen als het wat afgekoeld is. Gun je kat deze rust en ga niet met hem spelen. Als je met je kat zou spelen, zou hij het alleen nog maar warmer krijgen. 

Goed om te weten: wanneer het erg warm is, plan ik bezoekjes als kattenoppas of als kattentrimmer wat vroeger in de ochtend of later in de avond. Zodoende hoeven de katten niet actief te zijn op het warmste moment van de dag. Wanneer ik op katten pas in een warme periode, zorg ik voor extra verkoelings- en hydratatiemogelijkheden, lees hieronder verder hoe jij dat kunt aanpakken.

Verkoeling

Geef je kat toegang tot de koelste plek in het huis. Misschien is dat in de badkamer, waar de tegels nog lekker koel zijn. Of in de slaapkamer, waar het rolluik dicht kan. Zorg dat de deuren in huis open staan en geef je kat zodoende de keuze om een plek uit te kiezen die voor hem comfortabel is. 

Daarnaast kun je je kat extra verkoeling aanbieden. Er zijn speciale elementen te koop die bij aanraking koelte afgeven. Voorbeelden zijn de Cool Pad en Cool Pod van SnuggleSafe. Deze elementen bieden verkoeling bij aanraking en werken dus niet op stroom. Ook hoeven ze vooraf niet in de vriezer gelegd te worden. 

Tip!

De Cool Pod en Cool Pad van SnuggleSafe zijn verkrijgbaar in de Huistijger Winkel! De Cool Pod en Cool Pad verkoelen bij aanraking. Klik op de afbeelding om de producten in de winkel te bekijken. 

Speciale aanbieding

Gebruik bij het afrekenen de code VERKOELING en krijg 10% korting!

SnuggleSafe Cool Pod (30 x 20 cm.)

SnuggleSafe Cool Pad (50 x 40 cm.)

Een andere manier om voor verkoeling te zorgen is een ventilator die de lucht langs een zak ijsblokjes blaast, zodat afgekoelde lucht de ruimte in wordt geblazen. Of je bevriest een koelelement en biedt dit de kat aan. Zorg er wel voor dat het bevroren element in een doek gewikkeld is, zodat de kat niet direct in aanraking komt met het ijskoude oppervlak. 

Een andere mogelijkheid is een bak, emmer of teil met water neer te zetten zodat de kat lekker in het water kan kliederen en zijn pootjes kan koelen. Door bijvoorbeeld robotvisjes in het water te doen of doppen van lege flessen op het water te laten drijven, kan dit een leuke, rustige en verkoelende bezigheid zijn voor je kat.

Waar je ook voor kiest, zorg er altijd voor dat jouw kat de keuze krijgt om er wel of geen gebruik van te maken. Een kat voelt zelf heel goed aan waar hij behoefte aan heeft!

Kaal scheren? Niet doen!

Als kattentrimmer krijg ik wel eens de vraag om een kat preventief kaal te scheren zodat hij het niet zo warm zal hebben. Deze gedachtegang klopt niet! Een kat heeft een vacht voor de isolatie. Dat is isolatie tegen de kou én tegen de hitte. Tevens likt een kat zijn vacht. Met het verspreiden van het speeksel (vocht) over de vacht, zorgt hij ook voor verkoeling van zijn eigen lichaam wanneer het speekselvocht verdampt (er zijn nog veel meer redenen om een kat niet zonder aanleiding kaal te willen scheren, daarover meer in een volgend blog). 

Omdat katten bij warm weer minder actief zijn en hierdoor meer liggen, is de kans wat groter op klitten en viltvorming. Probeer dit te voorkomen door beginnende klitten te verwijderen. Heb je hier hulp bij nodig? Als kattentrimmer kom ik graag bij je langs (in de regio Waalwijk – Breda – Tilburg – Land van Heusden en Altena) voor advies of een vachtvriendelijke trimbehandeling. Kijk hier voor meer informatie.

Hydratatie

Een kat is van nature geen hele goede drinker. Zorg er daarom voor dat er altijd meerdere waterbronnen beschikbaar zijn. Wanneer een kat het interessant vindt, kan een drinkfontein helpen om de kat beter te laten drinken, maar ook een (glazen/doorzichtige) waterbak met een bijvoorbeeld een niet-giftig waterplantje of steentjes op de bodem kunnen al voor uitdaging zorgen om meer te drinken. Zorg er met deze hitte voor dat er extra waterbakjes of -fonteinen beschikbaar zijn in de verschillende ruimten in het huis. Vergeet ook de kat die buiten rondloopt niet en zet extra waterbakjes neer rondom het huis en in de tuin.

Ook natvoer helpt een kat om gehydrateerd te blijven. Wist je dat natvoer voor ongeveer 80% uit vocht bestaat? Je kunt ervoor zorgen dat jouw kat nog extra vocht binnenkrijgt door zelf ‘kattensoep’ te maken van het natvoer. Voeg een paar eetlepels lauwwarm water toe zodat het een soort dik soepje wordt. Zorg ervoor dat het niet té waterig wordt, want dan bestaat de kans dat jouw kat het niet meer lekker vindt. 

Voorkom verbranding

Net zoals mensen kunnen ook katten verbranden door de UV-straling van de zon. Met name witte katten zijn hier gevoelig voor. De delen die het snelst verbranden zijn met stip op 1 de oren, gevolgd door de neusbrug en de buik. Met name de oorrandjes waar weinig haar groeit, zijn erg gevoelig voor verbranding. Er is speciale zonnebrandcrème voor katten verkrijgbaar. Dit is geen overbodige luxe, want huidverbranding leidt tot een beschadiging van de huid en dat kan in het meest ernstige scenario huidkanker als gevolg hebben. Let op dat je altijd een zonnebrandcrème speciaal ontwikkeld voor huisdieren gebruikt, zodat het product veilig is wanneer het bijvoorbeeld opgelikt wordt.

Tip!

In de Huistijger Winkel is Maxani Suncare verkrijgbaar. Deze zonnebrandcrème is speciaal ontwikkeld voor katten, honden en paarden, is goed smeerbaar en laat geen witte waas achter. Maxani Suncare bevat geen parfum, wel zo fijn voor de gevoelige kattenneus.

 

Maxani Suncare (30 ml.)

Dierenarts raadplegen

Ondanks alle goede zorgen kan het toch gebeuren dat een kat oververhit raakt. Eet je kat echt niet meer, ook niet als het ‘s avonds binnen wat afgekoeld is en je hem z’n lievelingskostje aanbiedt? Moet hij overgeven en is hij erg lusteloos? Heeft je kat koorts, kwijlt hij en ligt hij te hijgen? Dan toont je kat tekenen van oververhitting. Raadpleeg in dat geval, ook in geval van twijfel, altijd een dierenarts!

Wat ga jij doen?

Ik ben benieuwd wat jij gaat doen om jouw kat te ondersteunen tijdens de aankomende hete periode. Ga je een tip uit dit blog toepassen of heb je nog een goede tip die niet in dit blog staat? Ik hoor het graag! Laat gerust een reactie achter of neem even contact op in geval van (hulp)vragen, opmerkingen, suggesties! 

1 gedachte over “Hulp bij hitte”

  1. Vanavond Femke voor de eerste keer geweest, omdat mijn Ragdoll Mila wat klitten had, Mila was wat schichtig wat gaat er gebeuren , maar Femke was heel rustig en heeft Mila van haar klitten kunnen bevrijden.
    Ik ben erg tevreden ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven