Maand van het gebit

Aandacht voor het gebit van katten

Februari is inmiddels traditioneel de maand van het gebit. In deze maand staan gebitscontrole en extra aandacht voor gebitsverzorging centraal. Een goed initiatief, want uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 katten gebitsproblemen hebben. 

In deze blog lees je over gebitsproblemen veroorzaakt door tandplak en tandsteen, wat de gevolgen kunnen zijn, hoe je gebitsproblemen kunt herkennen en hoe je je kat kunt ondersteunen bij het behouden van een gezond gebit.

Gebitsproblemen door tandsteen en tandplak

Tandplak is, net zoals bij mensen, één van de bekendste oorzaken van gebitsproblemen bij katten. Tandplak is nauwelijks zichtbaar, maar wanneer het tandplak calcificeert ontstaat tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen zijn veroorzakers van ontstoken tandvlees, omdat bacteriën zich makkelijk aan dit oppervlak kunnen hechten. Bij ernstigere ontstekingen kan er ook (kaak)botverlies ontstaan of raken andere delen van de mondholte ontstoken.

Ontstekingen van het tandvlees in combinatie met een algeheel tekort aan vitamine D, kunnen ook FORL tot gevolg hebben. FORL staat voor Feline Odontociastische Resorptieve Laesies. Bij deze aandoening beschadigt het glazuur en ontstaat er een ‘gaatje’, ofwel een caviteit. FORL is een progressieve aandoening, waardoor er op den duur steeds meer tanden en kiezen aangetast zullen worden. In geval van FORL worden tandoplossende cellen in de aangetaste tanden en kiezen aangezet tot resorptie (afbraak) van het tandweefsel. 

Herkennen gebitsproblemen bij katten

Omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn, zijn pijnklachten an sich niet zo makkelijk te herkennen. Wel zijn er symptomen waar gebitsproblemen de oorzaak van kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gewichtsverlies – het eten wordt dusdanig pijnlijk dat de kat minder gaat eten
  • Een slechte vachtconditie of zelfs klitten en vervilting – de kat kan vanwege de pijn aan het gebit zijn vacht niet meer goed verzorgen
  • Gedragsverandering – een kat met pijnklachten kan ander gedrag dan gebruikelijk gaan vertonen (dit kan heel geleidelijk ontstaan)
  • Slechte adem – bij een kat met gebitsontsteking kun je vaak een typische ontstekingsgeur waarnemen
  • Rood of bloedend tandvlees – vanwege tandvleesontsteking
  • Loszittende tanden en/of kiezen – tandwortels en kaakbot kunnen vanwege een ontsteking dusdanig aangetast raken dat tanden en kiezen los gaan zitten
  • Ontstekingen elders in het lichaam – wanneer de gebitsontsteking verder door het lichaam is verspreid

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer tandplak of tandsteen voor tandvleesontsteking zorgt, is het proces nog omkeerbaar. Dit betekent dat het tandvlees (na professionele reiniging) nog volledig kan herstellen. Wanneer de ontsteking verder gevorderd is waardoor wortels bloot zijn komen te liggen of er is sprake van weefsel- en botafbraak, is het proces onomkeerbaar. De enige oplossing is dan om de aangetaste tanden of kiezen te laten trekken.

Je kunt je kat (al dan niet na een professionele reiniging) helpen met het voorkomen van gebitsproblemen. Preventie is gericht op het vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. Tanden poetsen is hiervoor het beste om te doen. Er zijn schoonmaakdoekjes, tandenborstels en poetspasta’s en -vloeistoffen op de markt, speciaal voor katten (waarschuwing: gebruik NOOIT tandpasta voor mensen). 

Maand van het gebit - aandacht voor het gebit van katten

Om het poetsen te ondersteunen zijn er speciale brokjes zoals Hills T/D verkrijgbaar. Wanneer het poetsen echt niet lukt, kan bijvoorbeeld het algenpoeder Orozyme Bucco-Fresh bijdragen aan het voorkomen van gebitsproblemen. Geef deze middelen alleen aan je kat na overleg met je dierenarts.

Februari, maand van het gebit

Zoals hierboven beschreven kunnen gebitsproblemen verstrekkende gevolgen hebben. Veel dierenartsen doen mee aan de maand van het gebit. Twijfel je over de conditie van het gebit van je kat of herken je (één van) de beschreven symptomen? Vaak kun je in februari het gebit van je kat gratis laten nakijken bij je dierenarts. Ook worden behandelingen zoals het verwijderen van tandplak dan tegen een gereduceerd tarief uitgevoerd. Neem voor meer informatie hierover – of over tandenpoetsen en/of aanvullende preventie – contact op met je dierenarts.

Bronnen:

www.dierengebit.nl
www.licg.nl
www.maandvandegebitsverzorging.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven