HCM bij katten

Toen we nog een cattery hadden, testten we onze katten periodiek op HCM. HCM is een hartaandoening en komt naar schatting bij 5-10 % van de katten voor. HCM staat voor Hypertrofische Cardiomyopathie. De informatie in de blog is eerder verschenen in een nieuwsbrief van de cattery (april 2020). Omdat goede informatie over HCM van belang blijft, heb ik besloten de tekst uit de nieuwsbrief te herschrijven en als blog te plaatsen. 

Wat is HCM?

HCM staat voor Hypertrofische Cardiomyopathie. Wanneer er sprake is van HCM, is de hartspier (het myocardium) verdikt.

HCM bij katten

Hierdoor wordt de linkerhartkamer kleiner en daardoor kan het bloed niet goed weggepompt worden. Het hart gaat sneller kloppen om dit te compenseren. Ook wordt het hart minder elastisch. In een later stadium hoopt het bloed zich in de linkerboezem op omdat het niet goed de linkerkamer in kan stromen. Hierdoor rekt de linkerboezem uit. 

HCM is een erfelijke aandoening die meestal langzaam, maar progressief ontwikkelt. Op welke manier het vererft, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Omdat de ziekte langzaam ontwikkelt, vertoont een kat vaak heel lang geen symptomen en kan de ziekte zich op zowel jonge als latere leeftijd openbaren. 

Symptomen

Een kat met HCM kan als gevolg van de ziekte kortademig worden, flauw vallen, verlamd raken of plotseling overlijden. Zo kan bloed dat langzamer stroomt omdat de hartspier verdikt is, gaan klonteren en bloedstolsels in het hart vormen. Wanneer zo’n stolsel vanuit het hart naar de bloedvaten in de achterpoten stroomt, kunnen acute verlammingsverschijnselen optreden. Wanneer de kat erg benauwd, kortademig, sloom en/of ziek wordt, kan dit een gevolg zijn van vocht in de longen dat door de verminderde hartwerking niet goed weg kan komen. 

HCM kan leiden tot plotseling overlijden (bijvoorbeeld door het losschieten van een bloedstolsel). Wanneer HCM tijdig wordt ontdekt, zal de kat onder controle blijven en afhankelijk van de ernst van de symptomen ondersteuning krijgen middels medicatie. HCM is echter niet te genezen. 

Preventieve screening raskatten

Alle katten kunnen HCM krijgen. Overigens komt de aandoening ook bij mensen voor. Bij sommige rassen komt het dusdanig veel voor dat er veel onderzoek is gedaan naar de specifieke gen-mutatie die HCM veroorzaakt. Het resultaat is dat er voor die rassen een DNA-test beschikbaar is. De DNA-test geldt alleen voor die specifieke gen-mutaties. Ter vergelijking: voor mensen zijn er inmiddels al zo’n 1500 gen-mutaties bekend die HCM veroorzaken. Voor veel rassen komt HCM niet meer dan gemiddeld voor, waardoor deze rassen niet de specifieke aandacht van de onderzoekers heeft om een DNA-test voor te ontwikkelen. 

Als er geen DNA-onderzoek beschikbaar is voor het betreffende ras, is aan te bevelen om de kat middels echo te laten screenen op HCM. De specialist meet de diktes van de wanden, de grootte van de boezems en de kamers en hij kijkt hoe het hart pompt en hoe bloed door het hart stroomt. Omdat HCM een progressieve ziekte is die ook op latere leeftijd kan openbaren, moet de echo eens per 1 a 2 jaar worden herhaald, zodat de conditie van de hartspier gemonitord kan blijven. Uiteraard mag er niet gefokt worden met poezen of katers waarbij HCM is vastgesteld. Daarnaast is over het algemeen af te raden om met een kat te fokken waarvan bekend is dat er in de stamboom of bij nabije verwanten een groot risico op HCM zit.

HCM bij katten

Vanuit Pawpeds is een internationeel gezondheidsprogramma voor HCM opgezet. Diverse specialisten zijn hierbij aangesloten. Hun bevindingen worden geregistreerd in de openbare database van Pawpeds, waardoor er een schat aan informatie ontstaat over HCM. Omdat de database openbaar is, kan iedereen de testresultaten bekijken (mits deze dus door een aangesloten specialist zijn verkregen). 

Advies

Ga je een raskat aanschaffen? Informeer dan bij de fokker of deze zijn fokdieren periodiek laat screenen op HCM. Vraag of je de testresultaten mag inzien; een goede fokker is trots op goede testresultaten. Zijn er alleen resultaten middels DNA verkregen? Ga dan na of er voor jouw ras een valide DNA-test beschikbaar is. Als extra kun je in Pawpeds op de gezondheidsinformatie van de voorouders van jouw toekomstige huistijgertje klikken om te zien of alle beschikbare resultaten negatief zijn. 

Natuurlijk kiest niet iedereen voor een raskat. HCM komt echter ook bij niet-raskatten voor. Laat jouw dierenarts altijd kritisch naar het hart luisteren bij de jaarlijkse vaccinatie. Maak bij twijfel een afspraak bij een echo-specialist om HCM uit te sluiten. 

Tot slot: katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Heb je de indruk dat jouw kat slomer wordt, kortademig is of valt hij/zij flauw? Neem geen risico en neem contact op met je dierenarts voor verder onderzoek!

Bronnen:

https://pawpeds.com/healthprogrammes/hcm_nl.html

https://www.mcvoordieren.nl/hcm-bij-de-kat

https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/hcm-screening-kat/

https://www.dierenartsenpraktijk-het-hof.be/diensten/fokadvies-katten/hcm.aspx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven