Maand van de oudere kat

Oktober is landelijk de maand van de oudere kat. Net zoals een mens, kan een kat op leeftijd last krijgen van allerlei ouderdomskwaaltjes. Goed om daar aandacht aan te schenken! Lees in dit blog over de leeftijd van jouw kat, artrose als misschien wel de meest onderschatte ouderdomskwaal, seniorenvoeding en over het belang van spelen met jouw oudje.

Leeftijd van jouw kat

Wat is nou eigenlijk een ‘oudere kat’? Vanaf 7 jaar spreken we van een senior. De kans op ouderdomsziekten zoals artritis, chronische nierziekte, schildklierproblemen en diabetes nemen toe. 

Leeftijd kat

Bron: https://cat-care.nl Leeftijd kat in mensenjaren

Ook wordt de huid minder elastisch, nageltjes kunnen broos of juist dik worden, de kwaliteit van de zintuigen kan afnemen (denk bijvoorbeeld aan minder goed horen, zien of ruiken) en de spiermassa kan afnemen. dit gebeurt natuurlijk niet allemaal tegelijk wanneer jouw kat z’n zevende verjaardag viert! Vanaf ongeveer 11 jaar is jouw kat bejaard en vanaf 15 jaar is jouw kat hoogbejaard te noemen. 

Ouder worden is een geleidelijk proces en het is goed om dit te monitoren. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld een dagboekje bij te houden, waarin je periodiek (bijvoorbeeld elke maand) jouw kat op een verschillende punten een score geeft. Denk aan zaken zoals hoe makkelijk jouw kat op de bank of op het aanrecht springt, hoe soepel hij de trap op en af loopt, hoe het met z’n eetlust is, hoe actief hij is of hoeveel hij slaapt. Monitoren kan ook door jaarlijks een seniorencheck te laten doen bij de dierenarts. In de maand oktober kan dit vanwege ‘de maand van de oudere kat’ bij veel dierenartspraktijken tegen een gereduceerd tarief. 

Artrose bij katten

Van alle ouderdomskwaaltjes is artrose misschien wel de meest onderschatte ouderdomskwaal. Wist je dat 2 op de 3 katten vroeg of laat te maken krijgt met artrose?

Wat is artrose?

Artrose (officieel ‘osteoartrose’) is een gevolg van afname van het kraakbeen in de gewrichten. Het gevolg is dat het bot niet meer beschermd is door kraakbeen en er kunnen zelfs botwoekeringen ontstaan. Door artrose wordt bewegen steeds pijnlijker.

Signalen dat jouw kat pijn heeft

Maar… katten zijn meesters in het verbergen van pijn. daarom is het goed om op signalen te letten, zoals een minder goede vachtverzorging, minder soepel bewegen, minder bewegen (meer liggen, waardoor de kat voor ‘lui’ wordt aangezien) en feller dan voorheen reageren op bepaalde aanrakingen.

Maand van de oudere kat

Met name katten die ineens op plekken klitten krijgen waar ze het voorheen niet hadden, kom ik regelmatig tegen tijdens een trimbehandeling. wanneer katten bijvoorbeeld hun ruggengraat niet meer soepel kunnen bewegen, gaan ze zich bijvoorbeeld op de rug of flanken minder wassen, waardoor er klitten ontstaan. 

Ondersteun jouw kat bij artrose

Omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn, heeft de eigenaar het vaak pas heel laat in de gaten dat er iets aan de hand is. een kat met artrose heeft echter wel degelijk pijn, want anders had hij z’n vachtje heus wel beter verzorgd of niet zo fel op jouw vriendelijk bedoelde aai over de rug gereageerd! In overleg met de dierenarts kan pijnmedicatie voorgeschreven worden. Denk hierbij aan NSAID’s zoals Metacam of Novodam, of het betrekkelijk nieuwe Solensia dat specifiek tegen artrose werkt.

Ook kun je jouw kat met artrose ondersteunen door te zorgen voor een gezond gewicht, beweging (niet te intensief!), en door opstapjes te plaatsen bij plekjes waar jouw kat graag op springt. Denk ook aan een kattenbak met lage instap en voer en water op een verhoginkje zodat jouw kat minder hoeft te bukken.

Seniorenvoeding?

Maand van de oudere kat - voeding

Heeft jouw senior nu ook seniorvoeding nodig? Laat ik eerst een iets ophelderen: er zijn geen officiële richtlijnen opgesteld voor seniorvoeding, dus elke fabrikant mag deze ‘claim’ op z’n brokjes of natvoer zetten. We worden dus een beetje voor de gek gehouden… Waar moet je dan wél op letten bij de voeding voor jouw oudere kat? 

Hieronder staan een aantal elementen die van belang zijn wanneer jouw kat ouder wordt. Een uitgebreidere toelichting komt binnenkort beschikbaar in een apart blog.

Calorieën

Wanneer katten een jaar of 7-8 zijn, is hun caloriebehoefte lager dan voorheen. Daarom hebben katten in deze leeftijdscategorie vaak last van overgewicht.

Katten vanaf een jaar of 11-12 hebben juist een hogere caloriebehoefte. Vanaf deze leeftijd bestaat de kans op het ontwikkelen van ondergewicht.

Eiwitten en vetten

Omdat katten vanaf 12 jaar meer moeite krijgen met het verteren van vetten en eiwitten, hebben ze meer vet en eiwit nodig om aan voldoende voedingsstoffen (en calorieën) te komen. Eiwitten en vetten van dierlijke oorsprong zijn beter voor de verteerbaarheid.

Fosfor

Fosfor heeft invloed op de nierfunctie. Zorg voor fosfor van dierlijke oorsprong vanwege de verteerbaarheid. Let ook op de ratio calcium-fosfor: deze moet 1:1 of maximaal 1:2 zijn. Zorg ook dat de hoeveelheid fosfor maximaal 400 mg. per 100 kcal. is voor gezonde katten en maximaal 250 mg. per 100 kcal. voor katten met beginnend nierfalen. 

Vocht

Omdat oudere katten meer plassen, neemt de behoefte aan vocht toe. Ze plassen immers meer uit. Geef je kat daarom natvoer, kattensoep of zet extra bakjes water neer.

Spelen voor lichaam én geest

Spelen blijft belangrijk, ook wanneer jouw kat ouder wordt. Hieronder staan een aantal redenen waarom je jouw kat zou moeten laten spelen.

Darmactiviteit

Bij katten vanaf 11 jaar komt verstopping vaker voor. Dit komt omdat oudere katten vaker gedehydrateerd zijn; ze krijgen te weinig vocht binnen. Hierdoor wordt de ontlasting droog en blijft langer in de darmen zitten. Hierdoor wordt er nóg meer vocht onttrokken aan de ontlasting en dit leidt uiteindelijk tot verstopping. Naast het zorgen voor voldoende hydratatie, helpt spelen om de darmactiviteit te stimuleren waardoor verstopping minder snel op zal treden.

Fysieke én mentale prikkel

Spelen met jouw kat betekent een fysieke prikkel; jouw kat komt in beweging! Bewegen is goed voor spierbehoud en voor souplesse.  Een kat die voldoende lichaamsbeweging krijgt, is in een betere conditie.
Maand van de oudere kat

Spelen betekent voor jouw kat niet alleen dat het lichaam in de beweging blijft. Ook kom je tegemoet aan één van de primaire levensbehoeften van de kat, namelijk de jacht. Door tegemoet te komen aan deze levensbehoefte, stimuleer je het welzijn van jouw kat.

Hoe speel je met jouw senior?

Het zal je niet verbazen dat je het speeltempo moet aanpassen op de conditie van jouw kat. Heeft jouw kat artrose, laat hem dan niet eindeloos rennen en springen. Denk je dat senior geen zin (meer) heeft om te spelen? Bied dan eens kussentjes of speelgoedjes aan die je verrijkt met de geur van matatabi, catnip of valeriaan, of gewoon een matatabi-stokje. Er is vast iets te vinden waar jouw kat op reageert.

Seniorencheck voor de oudere kat

Oktober is de maand van de oudere kat. Veel dierenartspraktijken bieden deze maand een seniorencheck aan tegen een gereduceerd tarief. 

Maand van de oudere kat

Een seniorencheck is jaarlijks aan te bevelen voor katten vanaf 7 jaar. Vanaf 12 jaar is het advies om zo’n check twee keer per jaar te laten doen en vanaf 15 jaar bij voorkeur vier keer per jaar. Tijdens een seniorencheck wordt er naast een uitgebreide gezondheidscontrole ook bloeddruk gemeten, het bloed wordt onderzocht (zorg dat er ook naar het SDMA-gehalte wordt gekeken om beginnend nierfalen op te kunnen sporen) en de urine wordt onderzocht. 

Maar mijn kat mankeert niks...

Ook als je denkt dat jouw kat niks mankeert is zo’n seniorencheck aan te raden. Je kunt middels zo’n check in een vroeg stadium veranderingen constateren die je met het blote oog niet ziet en dus kun je al in een vroeg stadium ingrijpen wanneer jouw kat toch iets onder de leden blijkt te hebben. We willen allemaal dat onze huistijgers een zo lang én gezond mogelijk leven kunnen leiden, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven