Top 5 kattenboeken

Mijn top 5 van de allerleukste en meest interessante kattenboeken deel ik met jou in deze blog. Als kattenliefhebber heb ik natuurlijk al heel wat kattenboeken gelezen, zowel vanuit interesse, als voor diverse opleidingen en ter ontspanning.

Hierbij mijn top 5, waarbij ik begin bij de nummer 5 en eindig bij de absolute nummer 1. Veel leesplezier!

Nummer 5 - Ibbeltje

Annie M.G. Schmidt

Favoriet kattenboek Ibbeltje

Misschien is dit niet bij iedereen bekend; naast mijn passie voor katten ben ik in het dagelijks leven ook juf op een basisschool! Toen ik in 2021 het coronaschooljaar afsloot, kreeg ik van de kinderen van mijn groep 4 dit boek. Het is een kinderboek, maar Annie M.G. Schmidt heeft zo’n leuke schrijfstijl dat dit boek ook voor volwassenen leuk is om (voor) te lezen.

Ibbeltje is een meisje dat samen met haar vader, moeder en 2 katten in een huis woont. Met haar moeder is iets bijzonders aan de hand; zij was namelijk vroeger een kat! Hierdoor kan ze met katten praten en heeft ze af en toe last van een haarbal…

Met zo’n bijzondere moeder, beleeft Ibbeltje samen met de katten uit de buurt allerlei spannende avonturen.

Nummer 4 - De grote kattenencyclopedie

Esther Verhoef

De encyclopedie bestaat uit een algemeen gedeelte met allerlei informatie over bijvoorbeeld het ontstaan van de kat als huisdier, over huisvesting en verzorging, over ziektes en voortplanting en basisgenetica met betrekking tot vachtkleuren en -patronen.

Het tweede gedeelte bestaat uit een beschrijving van de rasgroepen en de diverse kattenrassen die binnen elke rasgroep vallen. Dit alles voorzien van prachtige foto’s en heel veel informatie over het ontstaan, het karakter en de bijzonderheden van elk ras.

Deze encyclopedie van 476 pagina’s is een goed naslagwerk dat niet in de boekenkast van een kattenliefhebber mag ontbreken.

Favoriet kattenboek de grote kattenencyclopedie

Nummer 3 - De kat van de Dalai Lama

David Michie

Favoriet kattenboek De kat van de Dalai Lama

Dit is een heel bijzonder boek. Het is geschreven vanuit het perspectief van de kat van de Dalai Lama. Als kat maakt zij allerlei avonturen mee. Ze vraagt zich vaak af waarom de mensen de dingen doen zoals ze ze doen.

Door de ogen van de kat, krijg je als lezer een mooi inkijkje in het boeddhisme. Hierdoor krijgt het boek een extra laag, omdat het je als lezer aanzet tot het nadenken over allerlei zaken in het leven.

Toen ik het boek begon te lezen, werd ik meteen meegesleept in het verhaal en kon het boek bijna niet meer wegleggen. Het boek is lekker vlot geschreven en tegen het einde moest ik zelfs een traantje wegpinken van ontroering…

Nummer 2 - Dag Poes!

Mies van Hout e.a.

Dit boek zag ik in onze schoolbibliotheek staan en het trok direct mijn aandacht. Wat een prachtige afbeelding op de omslag! Die kleuren, de stijl, en het was ook nog een afbeelding van een kat!

Ik bladerde er wat doorheen en was meteen verkocht. Dit boek móest ik hebben en ik heb het dan ook meteen aangeschaft. Het is een groot formaat prentenboek met schitterende grote, kleurrijke en kunstzinnige afbeeldingen van katten. Bij elke afbeelding hoort een gedichtje. Er zijn gedichtjes over spelen, slapen, regen, moederschap en andere zaken die in een kattenleven (kunnen) voorkomen. Dit is zó treffend verwoord, dat je er vast (één van) je eigen katten in herkent.

Het boek is niet voor niets in 2018 bekroond met een Vlag en Wimpel door de Griffeljury. Een prachtig prentenboek met gedichtjes, wat mij betreft een echt must-have.

Favoriet kattenboek Dag Poes

Nummer 1 - I Love Happy Cats

Anneleen Bru

Favoriet kattenboek: I love happy cats

De Vlaamse Anneleen Bru is inmiddels een autoriteit op het gebied van kattengedrag. Haar eerste boek I love Happy Cats was al snel een succes. Het boek biedt in 220 pagina’s een laagdrempelige beschrijving over de basisbehoeften van katten, hun gedrag en biedt tips voor het verbeteren van de relatie met je kat.

Juist de aandacht voor de basisbehoeften van katten is wat dit boek zo bijzonder maakt. Je zou het kunnen zien als een beginnershandboek dat jou als kateigenaar in staat stelt om het welzijn van jouw kat te bevorderen, zodat ook jij een gelukkige kat in huis hebt.

Bij dit boek hoort ook een werkboek, dat jou helpt om zaken inzichtelijk te maken. Inmiddels zijn er ook opvolgers van dit basisboek uitgebracht, namelijk Happy Cats revolutie en Happy Cats voor Kids.

Inspiratie gekregen?

Ik hoop dat je inspiratie hebt gekregen van deze top 5. Wat is jouw leukste of mooiste kattenboek aller tijden? Dat ene boek waarvan jij vindt dat iedereen het gelezen móet hebben? Ik ben heel benieuwd, laat hieronder gerust een reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven